Hyperventilatie

Hyperventilatie

Hyperventilatie betekent letterlijk overmatige (hyper) ademenhaling (ventilatie). Wie hyperventileert, ventileert meer dan nodig om het koolstofdioxidegehalte in het bloed op de normale hoogte te houden.

Hyperventilatie moet niet gedefinieerd worden als “snel ademhalen” (tachypnoe); dit kan namelijk best normaal zijn, bijvoorbeeld bij inspanning. Afhankelijk van de situatie kan men, bijvoorbeeld bij een metabole alkalose, snel ademhalen, maar nog last hebben van hypoventilatie (te weinig ademen).

Hyperventilatie is geen ziekte op zich, maar een symptoom. De onderliggende ziekten kunnen zijn:

  • Stress, overbelasting, oververmoeidheid of een paniekaanval, verkeerde ademhalingstechniek, te snel ademen
  • Metabole acidose, bijvoorbeeld bij ontregelde diabetes mellitus; men spreekt dan van Kussmaul-ademhaling
  • Hypoxie, zoals bij een astma-aanval, bij bergbeklimmen, bij zware inspanning